3 redenen waarom groepswerken beter zijn in de hogeschool dan in het middelbaar
- Phoebe with a blog
- 19 okt 2022
- 3 minuten om te lezen

Groepswerken. Het is werkelijk een haat-liefde relatie. Van achter de schoolbanken tot later op de werkvloer zie je wel groepswerken passeren. Je leert ervan te houden en het te appreciëren. Groepsprojecten vinden al snel in je schoolcarrière plaats. Net zoals in het middelbaar leer je binnen de richting Communicatie aan Thomas More Mechelen het een en ander door groepswerken. Benieuwd waarom groepswerken beter zijn aan de hogeschool dan in het middelbaar? Neem samen met mij een kijkje naar de volgende 3 redenen.
Reden 1: Véél meer vrijheid dan in het middelbaar
“Zo dat was de opdracht. Deze opdracht maken jullie per twee …”. Dit is het moment dat jij je nek snel 180° omdraait om oogcontact te maken met je vriend(in). Na elkaar ‘de blik’ gegeven te hebben, zijn jullie klaar om aan het project te beginnen. “… Ik verdeel in de loop van de les de groepen”. Da’s pech, motivatie weg. Herkenbare situatie? Been there, done that.
Bij het merendeel van de groepswerken bij Communicatie aan Thomas More mogen de studenten zelf hun groepsleden kiezen. Vaak is de enige vereiste dat we ons moeten houden aan het gegeven aantal groepsleden. Pure luxe dus.
Toch gaat je vrijheid in groepswerken breder dan enkel je groepsgenoten kiezen. Waar het in het middelbaar eerder eentonig was, vult het hoger onderwijs verder aan.
“Je hebt meer vrijheid op de hogeschool. In het middelbaar waren er vaak zwart-wit antwoorden, terwijl dat in Communicatie totaal anders is. In het middelbaar kreeg je commentaar van één leerkracht én was er maar één juist antwoord. Nu heb je bij Inspiration Lab of Campagne veel verschillende docenten met telkens een andere visie die je gewoon laten doen. Hierdoor kan je een heel creatief pad op gaan”.
- Matéo Lobbestael, tweedejaars student Communicatie
Reden 2: Groepswerk was nog nooit zo flexibel
“Mannekes, ik zit even zonder inspiratie”
“Ja, ik ook”
“Same”
“Pauze?”
“Pauze”.
Een dagindeling was nooit eerder zo gemakkelijk aangepast. In het middelbaar wordt je vaak ‘geforceerd’ om in een lokaal te werken tot je lesuur is afgerond. Bij Communicatie heb je vaak grote groepsopdrachten waar je langer dan één uur moet aan werken. Je kan dus zelf inplannen waar, met wie en hoe jullie werken aan de opdracht. Met andere woorden het is meer jullie eigen verantwoordelijkheid.
Afspraak in de namiddag? Toevallig een dubbele boeking in de agenda? Een minder dagje? Tijd om je rugzak in te pakken en naar huis te keren. Op voorwaarde dat het in orde is met je groepsleden (en docenten) kan je de schooldag eerder eindigen. Dit was in het middelbaar geen optie.
Het handige aan studeren op de hogeschool is dat je na je groepswerk of les kan blijven ‘hangen’. Een beetje blijven plakken in de les of in het media café is altijd een optie. Zo biedt onze campus in Mechelen meer dan genoeg gezellige locaties aan waar jij met je groepsgenoten kan nababbelen.

Reden 3: Werken met een doel. Groepswerken zijn spannend(er)
“Hoe. Moet. Ik. In. Godsnaam. Hier. Aan. Beginnen?!?”. Met een dosis gezonde stress wandel je het lokaal binnen. Slik. Tijd om te shinen, the floor is yours. Eenmaal je je presentatie begint, glijden de zorgen van je af.
In het middelbaar krijg je een opdracht, deze werk je vervolgens uit en dan presenteer je deze voor je leerkracht en je klas. Je kijkt tijdens je presentatie eens rond. Een heleboel verveelde gezichten kijken je terug aan. Liefst van al pak je snel je spullen en sprint je het lokaal uit. *TRINGGGG* “Ah, saved by the bell”, eindelijk ervan af, denk je dan. De klas begint zijn spullen te verzamelen tot je plots “We wachten tot de presentatie gedaan is” hoort. Heel de klas zucht en kijkt je verveeld aan. “Dit is toch niet mijn fout?”, denk je dan. “Ik wilde deze presentatie niet eens maken”.
In het hoger onderwijs heb je de kans om te presenteren voor een jury. Wat het al direct 10 keer spannender maakt. Je werkt samen met mensen die hetzelfde doel hebben als jou. Hierdoor krijg je meer het gevoel dat je in een agency werkt dan dat je op school zit. Een pluspunt van presenteren voor een jury? Elk jurylid is benieuwd naar wat jij met je groep wil vertellen. Hierdoor heb je dus niet het gevoel dat je iemand verveeld met jouw presentatie.
Tot slot is niets beter dan na je presentatie je project af te sluiten door met jouw groep (en soms zelfs met de docenten) het einde te vieren.
Vrijheid, flexibiliteit en spanning. 3 grote redenen waarom groepswerken beter zijn in het hoger dan in het middelbaar. Is dat alles? Neen, natuurlijk niet. Er zijn nog zoveel meer argumenten en voordelen waarom groepswerken aangenamer zijn aan de hogeschool. Ervaar de voordelen zelf op onze campus in Mechelen. Surf zeker eens op onze website of kom eens langs op onze campus. En wie weet zien wij jou binnenkort in Communicatie bij de groepswerken terug.
Комментарии