Onderzoek over op uitwisseling gaan & buitenlandse stage
- Phoebe with a blog
- 28 apr 2021
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 29 apr 2021
Een nieuwe taal leren, een nieuwe cultuur leren kennen en nieuwe vrienden maken. Het lijkt wel een ideaal aanbod. Maar is het iets voor mij? In dit blogartikel ga ik het hebben over op uitwisseling gaan en wat mijn visie hierop is.
De ups en downs van leren in het buitenland

Zoals ik al eerder zei lijkt op uitwisseling gaan wel een ideaal aanbod. Wie wil nu niet nieuwe vaardigheden ontwikkelen en nieuwe mensen leren kennen? Ik ben ervan overtuigd dat als je op uitwisseling gaat je vele verstandiger wordt omdat je gewoonweg meer je plan moet trekken. Dat is zeker een factor wat mij aantrekt. De volledige vrijheid in beslissingen nemen en zelfstandig de dag doorkomen, lijkt me iets waar ik momenteel alleen maar kan van dromen. Verder is het natuurlijk ook een ervaring die je nooit zal vergeten. Bovendien staat het natuurlijk ook mooi op je CV.

Toch staat er voorlopig niks over een uitwisseling in mijn agenda gepland. Ik moet natuurlijk realistisch blijven en realiseren dat studeren in het buitenland ook een negatieve kant kan hebben. Zo kan je bijvoorbeeld heimwee ervaren. Hoe kan ik nu mijn lieve, schattige hond achterlaten? Wat mij persoonlijk het meest tegenhoudt, is het financiële aspect van op uitwisseling gaan. Het is natuurlijk niet zo goedkoop en voor iedereen voor de hand liggend. Al denk ik wel dat elke uitgegeven cent het waard zou zijn.
Buitenlandse stage: een ervaring om niet te vergeten.
Na wat onderzoek kwam ik tot de realisatie dat een studie-uitwisseling misschien niet direct iets voor mij is, maar een buitenlandse stage wel. Deze internationale ervaring lijkt me wel interessant en zie ik in mijn toekomst wel plaatsvinden. Ik zou de voorkeur hebben om te leven in een Engelstalige omgeving. Ik hou van de Engelse taal en hoop deze dan ook vloeiend te kunnen spreken. Mijn motivatie waarom ik een stage in het buitenland zou doen, is puur omwille van de ervaring en in de hoop dat ik nieuwe vaardigheden zou ontwikkelen.
Mijn onderzoek naar stagebedrijven verliep wat moeizaam. Na een tijdje verder te zoeken kwam ik bij ‘Flanders House’ terecht. Ik zag op hun website dat zij stagiairs uit een communicatie richting verwelkomen, wat natuurlijk perfect voor mij is aangezien ik een studente Communicatie Management ben. Mijn eventuele stage zou plaatsvinden in Londen, wat ik natuurlijk super vind! Ik heb altijd al iets gehad voor het Brits accent en zie me dan ook naast de Big Ben staan terwijl ik met mijn nieuwe Britse vrienden aan het lachen ben over wat er op het werk is gebeurd.
Stress voor zo’n grote beslissing

Na mijn research kwam ik tot de conclusie dat je zeker een uitgebreid onderzoek moet voeren indien je geïnteresseerd bent om op uitwisseling te gaan of om een stage te volgen in het buitenland. Het is natuurlijk een grote beslissing die je leven voor een paar maanden of zelfs jaren kan beïnvloeden. Ben je zelfs nog maar een beetje zoals mij, dan heb je hoogstwaarschijnlijk enorm veel stress om zo’n beslissing te maken. Mijn advies is dan ook om contact op te nemen met iemand die al zo’n ervaring achter de rug heeft. Liefst en vooral zoek je iemand die lid is bij dezelfde organisatie die jij ook zou willen gebruiken. Ik heb samen met een vriendin van mij, Lisa Van Caillie, het besluit genomen om contact op te nemen met twee studenten. Paulien en Kasandra zijn twee vriendinnen die ervaring hebben met in het buitenland te studeren. Zij zijn beiden met Flanders House naar New York gegaan om daar een ervaring te beginnen die ze nooit zullen vergeten. In mijn blogartikel “Interview met Kasandra & laat je niet tegenhouden” kom je wat meer te weten over Kasandra’s kijk op de ervaring. Neem zeker ook eens een kijkje op Lisa haar blog waar ze de kijk van Paulien beschrijft.
Comments